czwartek, 27 października 2011

Dlaczego niedźwiedzie jedzą ryby?

Czy wiecie dlaczego niedźwiedzie właśnie o tej porze roku – jesienią zjadają takie duże ilości ryb? Bo dzięki takiemu jadłospisowi mogą stworzyć wystarczające zapasy energii, aby przetrwać trudny okres zimowy, bez pożywienia.

Cóż zatem stoi na przeszkodzie abyśmy poszli w ślady niedźwiedzi i zgromadzili na zimę odpowiednie zapasy energii i przetrwali zimowy czas bez choroby i w dobrej kondycji?
foto: tapety.pl
Przyjęło się, że najlepszym sposobem przyrządzania ryb jest smażenie. Tak jednak nie jest. Rezultat jaki osiągniemy przygotowując danie z ryb zależy głównie od metody, którą wybierzemy. Nie wszystkie metody można stosować do każdej ryby, gdyż każdy ze sposobów: smażenie, gotowanie, grillowanie czy duszenie inaczej wpływa na przygotowane produkty.
Na efekt końcowy naszej kulinarnej jesiennej przygody z rybami ma także wpływ temperatura przygotowania, dodatki płynów, rodzaj tłuszczu czy nawet rodzaj naczynia. Oprócz zwykłego gotowania w wysokiej temperaturze, stosuje się bardziej subtelne metody takie jak gotowanie na parze, duszenie we własnym sosie, powolne gotowanie w bulionie lub w wodzie z solą. Przy tych delikatnych metodach gotowania nie wolno dopuścić do nadmiernego wzrostu temperatury.

 TALERZ WARZYW Z ŁOSOSIEM
Zacznijmy dzisiaj od najstarszego sposobu przyrządzania ryby, czyli pieczenia na ruszcie. Ta technika kulinarna obecnie powszechnie zwana jest grillowaniem. Znakomicie nadaje się zarówno do przyrządzania filetów jak i całych ryb. Bez względu na rodzaj grilla (węgiel drzewny czy grzałka elektryczna), metoda polega na szybkim opieczeniu ryby dzięki bardzo silnemu promieniowaniu cieplnemu. Na powierzchni ryby, która znalazła się na bardzo dobrze rozgrzanym grillu tworzy się apetyczna skórka zapobiegająca utracie soku, aromatu i składników odżywczych. Podnosi to znacząco walory smakowe przygotowanej potrawy. Stosując ten powszechnie na całym świecie sposób pieczenia ryb, pamiętajmy o tym, że świeże zioła, a zwłaszcza świeże listki rozmarynu, oregano i tymianek oraz pieprz zawierają składniki blokujące powstawanie w każdym mięsie związków szkodliwych dla zdrowia i smaku.



Życzę smacznego wszystkim Niedźwiedziom i Misiom!


Wiesław falko Fałkowski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz