Zapiekane cukinie faszerowane
Autorem artykułu jest JURA ARONI
Lato to czas obfitości w naszych ogródkach. Danie ze świeżych warzyw i mięsa to dobry pomysł na wakacyjny obiad, który można zjeść na świeżym powietrzu. Cieszymy się dojrzałymi, jędrnymi warzywami. Można je zapiekać i zrobić z nich pyszną sałatkę...
Składniki:
1 czerstwa bułka, 4 średnie cukinie, mała cebula, pęczek natki pietruszki, 30 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, ząbek czosnku, mała puszka pomidorów, łyżeczka suszonego oregano, 10 dag startego żółtego sera, olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, odcisnąć. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ łyżeczką i drobno pokroić. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno posiekać i razem z miąższem z cukini podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i napełnić farszem połówki cukini. Pomidory lekko osączyć z zalewy, pokroić, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim cukinie. Piec około 35 minut. Posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać z bagietką i sałatą.
Sałatka z brokułów
Składniki:
1 duży brokuł, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków kiszonych, 6 jajek, majonez, sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Groszek wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w niezbyt duże kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i przyprawy.
SMACZNEGO :):):):)
---http://polskiejadlo.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz